Λαχανικα

Μελιτζάνες με καρυδάτη σκορδαλιά



Υλικά για 4 άτομα

  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 4 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μόνο την ψίχα
  • 1 φλ. καρυδόψιχα
  • 7-8 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες
  • 2 κ.σ. ξίδι
  • έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Eκτέλεση

  1. Κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες, τις χαράζουμε βαθιά με μαχαίρι στη μέση και κατά μήκος. Τις ανοίγουμε σαν βαρκούλες, ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι, τουλάχιστον για 30 λεπτά. Τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  2. Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε φροντίζοντας να κρατήσει λίγα υγρά. Το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την καρυδόψιχα, το σκόρδο, το ξίδι και το αλάτι. Καθώς χτυπάμε τα υλικά, προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο. Η σκορδαλιά πρέπει να γίνει μέτρια σφιχτή και να μην είναι τελείως αλοιφή.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
  4. Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζουμε από τον φούρνο και με ένα κουτάλι ανοίγουμε το κέντρο τους σαν να φτιάχνουμε βαρκούλες.
  5. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με σκορδαλιά και τις ξαναβάζουμε στον φούρνο να ψηθούν για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα η σκορδαλιά. Τρώγονται ζεστές και κρύες.

Tips

  • Ο ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός επάνω στη σκορδαλιά πριν από το σερβίρισμα ταιριάζει πολύ.
  • Το συγκεκριμένο φαγητό με την έντονη γεύση κάνει καλή παρέα στο τσίπουρο, στο ούζο ή στο κρασί σας.
  • Η ένταση της σκορδαλιάς εξαρτάται από τα δικά σας γούστα. Προσθέστε ή αφαιρέστε όσες σκελίδες σκόρδου νομίζετε. 

Διαβάστε την εκτέλεση