Λαχανικα

Πατάτες με ζαμπόν και κρεμμύδια



Υλικά για 4 άτομα

  • 600 γρ. πατάτες
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα, μέτρια
  • 12 λεπτές φέτες ζαμπόν, κομμένες στη μέση
  • 1 κ.σ. μαραθόσπορο
  • 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, τις πλένουμε σε άφθονο νερό και τις στεγνώνουμε.
  3. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε ροδέλες ίδιου πάχους με τις πατάτες.
  4. Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες με το μισό λάδι, τις ανακατεύουμε να πάει παντού και τις αλατοπιπερώνουμε.
  5. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε σε σειρές εναλλάξ τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το ζαμπόν. Πασπαλίζουμε με τον μαραθόσπορο, αλατοπιπερώνουμε και πάλι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  6. Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
  7. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 210°C, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε αμέσως, μαζί με μια πλούσια πράσινη σαλάτα.

Tips

  • Αντί για μαραθόσπορο, δοκιμάστε κύμινο ή κόλιαντρο τριμμένο.
  • Το ζαμπόν μπορεί ωραιότατα να αντικατασταθεί με σύγκλινο ή λούντζα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες.

Διαβάστε την εκτέλεση