Κρεας

Αρνί γιουβέτσι με χυλοπίτες

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 1/2 κιλό αρνίσιο μπούτι, σε μερίδες
  • 1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες
  • 4 ντομάτες φρέσκες, ψιλοκομμένες, ή ανάλογος χυμός ντομάτας
  • 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κεφαλοτύρι ή ξερή μυζήθρα, τριμμένη

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
  2. Πλένουμε καλά το κρέας, το αλείφουμε με λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. Το απλώνουμε σε ένα ταψί μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βάζουμε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα. Αν έχουμε κεραμικό σκεύος (γιουβέτσι), θα γίνει πιο νόστιμο.
  3. Ανά διαστήματα, το περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού.
  4. Όταν ροδίσει από τη μία πλευρά, το γυρίζουμε από την άλλη και μόλις ροδίσει ρίχνουμε την ντομάτα ή το χυμό της.
  5. Αφήνουμε να ψηθεί και, όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε 6 ποτήρια νερό καυτό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε και τις χυλοπίτες και απλώνουμε να πάνε παντού στο ταψί, γύρω-γύρω από το κρέας. Ανακατεύουμε 2-3 φορές στην αρχή για να αναμειχθούν με τα υγρά και να μην κολλήσουν. Σε 25 λεπτά θα είναι έτοιμο.
  6. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά προτού σερβίρουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί.

Tips

Το ίδιο φαγητό γίνεται και με ρύζι. Υπολογίζετε 2 φλιτζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι. Δεν χρειάζεται ανακάτεμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Θα είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια του ρυζιού σχηματιστούν τρυπίτσες.
Προσθέστε 1-2 ξυλάκια κανέλας στο ταψί, τα οποία θα αφαιρέσετε στο τέλος, αν σας αρέσει το άρωμά της.

Διαβάστε την εκτέλεση